Nieuws

Aantal verwijzingen nu iets hoger dan in zelfde periode in 2019

De laatste twee weken zien we het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, GGZ- en VV&T-instellingen op ons platform wederom stijgen. De coronazorg zorgde ervoor dat veel reguliere zorg niet kon worden opgepakt en er een stuwmeer aan uitgestelde zorg ontstond. Dat stuwmeer is inmiddels stabiel en groeit niet langer. In onderstaande grafieken zijn de meest actuele cijfers te zien.

Wat valt deze week op:

  1. Bij alle zorgmarkten, behalve ziekenhuizen, zien we dat het aantal verwijzingen niet langer lager is dan 2019, maar inmiddels hoger. Bij Ziekenhuizen zien we nog wel 1% minder verwijzingen dan in 2019.
  2. Consulten op afstand, het zogenaamde teleconsult of meekijkconsult, zijn gedurende de gehele coronaperiode 96% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2019.
  3. Gemiddeld ligt het aantal verwijzingen naar alle zorg – niet alleen ziekenhuizen – in de provincies 3% hoger dan in 2019. Dat was op 22 mei nog 18% lager.
  4. Stuwmeer aan uitgestelde verwijzingen loopt niet langer op. Net als op 24 mei gaat het 1,2 miljoen verwijzingen in totaal, waarvan naar het ziekenhuis en zelfstandige klinieken 700.000 verwijzingen.
  5. De gemiddelde relatieve daling van verwijzingen naar de 21 medisch specialismen die zijn opgenomen in de grafiek hieronder is -3% ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Op 22 mei was dat nog -21%.

Aantal verwijzingen per markt tijdens coronaAantal verwijzingen per provincie tijdens coronaSpecialisme hersteld na coronaUitgestelde zorg ziekenhuizen door corona   Uitgestelde zorg per weekuitgestelde zorg per dagUitgestelde zorg opgelopen tot 1,2 mil;joenAantal verwijzingen alle zorg tijdens corona per weekAantal verwijzingen alle zorg tijdens corona per dag

Tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Menu